Tűzvédelem

A tűzvédelem egyszerűen a fogalmazva a tüzek megelőzésével, illetve a keletkezett tüzek oltásával kapcsolatos feladatokat jelenti. Összességében azonban ennél jóval többről van szó. Ahhoz, hogy a fent említett célokat elérjük, az előírt kritériumoknak megfeleljünk, egy olyan tűzvédelmi, tűzmegelőzési rendszert kell kiépíteni és fenntartani, ami megfelel az aktuális jogszabályi előírásoknak, valamint megfelelő technikai, technológia fejlettséggel bír.

A fenti célok eléréséhez megfelelő, folyamatosan aktualizált dokumentációkra, rendszeres, kidolgozott tematikára épülő oktatásokra, rendszeresen szervezett gyakorlatokra van szükség.

A jól összeállított Tűzvédelmi Szabályzat pontosan és részleteibe menően, munkakörökre, pozíciókra lebontva meghatározza a tűzvédelemmel kapcsolatos általános feladatokat, felelősségeket. Leírja, hogy a cég normál működése, üzemelése során milyen feladatokat kell ellátni ahhoz, hogy a cég tűzvédelmét megfelelőnek és hatékonynak mondhassuk.

Egy kellő alapossággal elkészített Tűzriadó Terv pontosan meghatározza, hogy tűz vagy egyéb vészhelyzeti szituáció esetén kinek mit kell tennie ahhoz, hogy a veszélyeztetett területről minden ott tartózkodó személy sérülés nélkül a kijelölt gyülekezőhelyre eljusson és az ezzel a feladattal megbízott munkavállalók meg tudják kezdeni a tűz vagy egyéb vészhelyzet elhárítását.

A dokumentációkban meghatározottakat azonban csak akkor lehet eredményesen érvényesíttetni ha azok kellő rendszerességgel gyakorolva, gyakoroltatva vannak. Ezért a jól meghatározott, jól megszervezett tűzvédelem elengedhetetlen szerves részét kell, hogy képezzék a rendszeres tűzvédelmi gyakorlatok is.